Consorci per a la Normalització Lingüística

L'Any Pompeu Fabra finalitza amb les darreres activitats en els CNL de tot el país - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

L'Any Pompeu Fabra finalitza amb les darreres activitats en els CNL de tot el país


  • El primer trimestre de 2019 hi haurà les últimes oportunitats per visitar l'exposició que repassa la vida i obra del lingüista català

El passat 2018 el Consorci per a la Normalització Lingüística es va bolcar en la celebració de l'Any Pompeu Fabra amb la programació d'activitats relacionades amb el cèlebre lingüista català, i tots els Centres de Normalització Lingüística van dissenyar activitats específiques per treballar a l'aula la figura i obra de Fabra. Encara, però, es poden gaudir de les darreres activitats fabrianes amb les quals el CPNL donarà per tancat definitivament l'any commemoratiu.

Així, per exemple, al CNL Ca n'Ametller (Sant Andreu de la Barca), del 12 fins al 23 de febrer es podrà veure l'exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa. Aquesta exposició itinerant, que mostra l'aportació de Fabra a la llengua catalana, així com el seu arrelament social, també es podrà visitar en el CNL Maresme (Alella) del 22 de gener a l'1 de febrer i a Arenys de Mar del 4 al 20 de febrer, al CNL Sabadell (fins al 31 de març) i en el CNL Montserrat (fins al 30 d'abril). En el CNL Terres de l'Ebre (Tortosa), d'altra banda, s'hi farà la presentació del llibre L'abecé de Pompeu Fabra, de David Paloma i Mònica Montserrat, a càrrec dels mateixos autors.

Gran èxit de l'Any Fabra

La figura i obra de Pompeu Fabra va arribar durant l'any passat a tots els racons del país de la mà de múltiples activitats i esdeveniments culturals per celebrar els 150 anys del seu naixement i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana. Concretament, es van promoure més de 300 accions en els 146 punts de servei desplegats en els 22 centres de normalització lingüística de tot el territori amb l'impuls de la Direcció General de Política Lingüística i dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, Lleida, les Terres de l'Ebre i Tarragona, les entitats i organitzacions culturals locals i les comissions expressament constituïdes al voltant de l'Any Fabra.  

Cal esmentar la gran varietat i tipologia de les activitats promogudes, d'entre les quals podem destacar les conferències, els monòlegs, les rutes literàries i les exposicions itinerants, que han viatjat pels municipis divulgant l'obra i pensament de Fabra amb un gran èxit d'assistència i participació. A més a més, cal incloure-hi els concursos i dictats populars, clubs de lectura fàcil, trobades d' Scrabble, o exposicions als aparadors dels comerços, entre d'altres.

Diversos especialistes en la figura de Pompeu Fabra han participat amb 81 conferències fetes a 70 poblacions de Catalunya, i pel que fa a exposicions itinerants, han estat un total de 87 poblacions amb un total de 94 exposicions.

A més dels les conferències i exposicions, l'Any Fabra va voler aprofitar l'ocasió per posar en pràctica altres vies de difusió de l'obra de Fabra, com per exemple les 20 representacions dels monòlegs Pompeu Fabra: jugada mestra!, d'Òscar Intente, promoguts per la Direcció General de Política Lingüística, i altres versions de Pompeu Fabra, l'homenot, de Jordi Masson. També els més petits de la casa han pogut gaudir d'un espectacle fet a mida: Mestre Fabra, caçador de paraules, un conte màgic que parla de la passió de Fabra per les paraules que s'ha representat en 8 funcions. A més a més, els 22 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística van celebrar, el 20 de febrer de 2018, una jornada dedicada als Dictats Fabra: dictats a l'aula relacionats amb Pompeu Fabra en tots els cursos de català per a adults on van participar prop de 4.000 alumnes. A aquest dictat col·lectiu cal afegir-hi, a més, una desena de dictats populars que s'han celebrat en festes locals i fires.

La Ruta Fabra, amb 21 sortides durant tot l'any, també ha tingut un gran èxit. Aquesta activitat ha facilitat que els participants visquin de primera mà el record ciutadà de Pompeu Fabra i alguns indrets relacionats amb la infància, els estudis o el lleure del Mestre.

Per últim, també cal esmentar la publicació del còmic Pompeu Fabra, aventura de la llengua, que ha tingut 9 presentacions, o les 5 campanyes de promoció de Fabra als aparadors de diferents comerços locals.

Tot i que aquests són algunes de les actuacions remarcables de l'Any Fabra al CPNL, altres entitats, centres i associacions han impulsat activitats pròpies com concursos, trobades gastronòmiques o esdeveniments musicals, entre d'altres.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística