Consorci per a la Normalització Lingüística

Un gran equip humà darrere 130.000 parelles lingüístiques - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Un gran equip humà darrere 130.000 parelles lingüístiques


El programa Voluntariat per la llengua (VxL) del Departament de Cultura que gestiona el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a través dels 22 centres de normalització lingüística (CNL) d'arreu de Catalunya supera ja les 130.000 parelles lingüístiques formades des de la seva creació. Això vol dir que s'han propiciat 2.600.000 hores de conversa en català entre persones que potser d'una altra manera mai no s'haurien ni conegut.

Una de les claus de l'èxit del programa és el seguiment personalitzat que els dinamitzadors del VxL del Consorci realitzen de les parelles lingüístiques, per tal que les trobades per practicar el català resultin el més agradable i profitoses possible. A més d'oferir aquest recurs a l'alumnat dels cursos de català, des dels CNL es treballa perquè arribi a totes les poblacions que atenen i és d'aquesta manera com ja n'hi ha més de 200 a tot Catalunya on es fan parelles del VxL.

Des del 2017, a més, el programa ha incorporat la modalitat virtual (per conversar a través de videoconferència) i ha obert la possibilitat de participar-hi a persones que resideixen fora de Catalunya. També aquests voluntaris i aprenents d'arreu del món (residents en més d'una trentena de països en l'actualitat) tenen el suport dels dinamitzadors del VxL, que els orienten, els ofereixen materials de suport a les converses, els faciliten el carnet de VxL per obtenir descomptes i també un certificat de participació quan acaben les trobades amb la parella lingüística.

D'entre les parelles formades, també n'hi ha les que s'emmarquen en àmbits d'actuació diversos (com ara l'empresa, la Justícia, la Sanitat, l'esport, l'educació i la cultura o la diversitat funcional i la religiosa), fruit de la col·laboració amb entitats o organismes dels diferents sectors.

El treball en xarxa, doncs (no només amb entitats, empreses, organismes i establiments que col·laboren amb el programa, sinó també en el si del CPNL, que funciona de manera transversal per assolir els objectius que es marca tant pel que fa a l'aprenentatge com a l'ús del català) ha permès també que, després de 15 anys, el 2018 s'hagi batut el rècord de parelles lingüístiques formades durant un any (més de 10.600).

El CPNL (que coordina l'equip de dinamitzadors del VxL des del seu Àmbit de Formació i Foment) va gestionar el 2017 el 96,19% del total de parelles, mentre que la resta ho fan entitats sense ànim de lucre.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística