Consorci per a la Normalització Lingüística

Cloenda de l'Any Fabra a Santa Coloma de Gramenet - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

Cloenda de l'Any Fabra a Santa Coloma de Gramenet


Més de 130 persones assisteixen a la inauguració de l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" i a la conferència de Joan Costa.

Ahir, 28 de novembre, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, i Daniel García, director de la Biblioteca Central, van inaugurar l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa".

L'exposició forma part de la commemoració de l'Any Fabra amb motiu dels 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i del centenari de la publicació de la Gramàtica catalana. Aquesta important efemèride ha propiciat l'organització de centenars d'activitats a tot Catalunya, seguint l'impuls de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL). L'exposició es podrà veure fins al 14 de desembre, al vestíbul de la Biblioteca Central.

A continuació, la sala de lectura de la Biblioteca Central es va omplir de gom a gom per escoltar la conferència de Joan Costa, doctor en Filologia Catalana i professor de la UPF, "Pompeu Fabra, l'arquitecte del català literari del segle XX". Més de 130 persones van seguir atentament, en primer lloc, la intervenció d'Ester Franquesa, que va destacar la rellevància de l'obra de Pompeu Fabra per fer del català "una llengua per a tot i per a tothom". La directora general va assenyalar la importància cabdal de la llengua catalana com a patrimoni cultural de país.

Seguidament, el doctor Joan Costa va pronunciar una conferència molt interessant, durant la qual el públic assistent va poder seguir la vida i l'obra de Pompeu Fabra, "el català més important del nostre temps", com va assenyalar Joan Costa en paraules de Josep Pla quan parlava del mestre.

L'acte també va significar la cloenda de l'Any Fabra a Santa Coloma de Gramenet. Durant aquest any, el CNL L'Heura ha organitzat múltiples activitats en què han participat més de 600 persones: la ruta Fabra per Barcelona, els dictats en línia de la DGPL, activitats lúdiques durant el dia de Sant Jordi a la plaça de la Vila, concursos i endevinalles, la maleta didàctica de Pompeu Fabra i la publicació de l'article de Maria Fradera "Fabra, l'ordenador i el constructor de la llengua" a Gramenetum, revista de Santa Coloma Ciutat Universitària.

Cal destacar l'assistència a l'acte d'alumnes del cursos de català del CNL L'Heura i d'alumnes del Centre de Formació d'Adults del Fondo, així com de moltes entitats de la ciutat que s'han sumat així a la celebració dels 100 anys de la Gramàtica catalana i els 150 anys dels naixement de Pompeu Fabra. Aquesta celebració va comptar amb un pastís molt especial format per piruletes de xocolata amb el logotip del l'Any Fabra que, al final de l'acte, es van repartir entre tots els assistents. Podeu trobar les fotografies de l'acte seguint aquest enllaç

L'Any Fabra, però, tindrà repicó també l'any 2019. Durant la primavera el CNL L'Heura programarà una excursió en col·laboració amb el Centre Excursionista Puigcastellar, pels paratges més emblemàtics de l'exili de Fabra a Prada de Conflent. Aquesta excursió es va haver d'ajornar el passat mes d'octubre per causes meteorològiques.

Us hi esperem!

Tots els actes i les activitats que organitza el CNL L'Heura es poden seguir pels comptes de Facebook i Twitter, per la pàgina web del CNL i per mitjà d'aquest butlletí.

Enllaços relacionats

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística