Consorci per a la Normalització Lingüística

Caterina Albert i Montserrat Roig, protagonistes del 2016 literari - L'Heura Digital

Butlletí del CNL L'Heura

Caterina Albert i Montserrat Roig, protagonistes del 2016 literari


La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) commemora, l'any 2016, diverses efemèrides literàries.

Una commemora el 50è aniversari de la mort de Caterina Albert que va néixer a l'Escala l'any 1896 i on morí el gener de 1966. Com moltes altres escriptores de l'època va amagar la seva identitat sota un pseudònim, Víctor Català. Es va donar a conèixer amb Drames rurals (1902) i, sobretot, amb la novel·la Solitud (1905). En la seva obra analitza la situació de la dona en la societat de l'època, les relacions de parella i el treball, sobretot al camp, i n'ofereix una imatge violenta i cruel, contravenint els models idíl·lics del segle XIX.  Cal destacar la seva influència sobre les escriptores que, des de Rodoreda fins a les actuals, la consideren una mestra indiscutible.

I també es commemora el 25è aniversari de la mort de Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991). L'escriptora combina la literatura amb el periodisme, escriu novel·les i contes així com reportatges i articles a la premsa. L'any 1970 guany el premi Víctor Català amb el recull de narracions Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen. Feminista i d'esquerres, compromesa amb la llengua i Catalunya, Montserrat Roig treballa també per recuperar la memòria històrica dels crims del nazisme i publica Els catalans als camps nazis. La 20a edició del Correllengua es  dedicarà a la seva figura.

No podem oblidar, però, altres noms que enguany són recordats: Ramon Llull, M. Aurèlia Capmany, Miquel Llor, Rafael Tasis...

Enllaços relacionats

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística