Consorci per a la Normalització Lingüística

El joc de l’Scrabble: una estratègia d’aprenentatge i ús de la llengua catalana - Notícies del CPNL

Activitats properes

El joc de l’Scrabble: una estratègia d’aprenentatge i ús de la llengua catalana

Scrabble
Scrabble

L'Scrabble no està considerat un joc lingüístic pròpiament, però sí que és un joc on cal saber aprendre i enriquir el propi llenguatge. Per això, i amb la finalitat d'enfortir el coneixement del català i per aprendre d'una forma lúdica i divertida els diversos Centres de Normalització Lingüística (CNL) han apostat per jugar a aquest joc de taula amb el seu alumnat.

Per potenciar l'ús del català a través del joc, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC) han signat un conveni per al foment de l'ús de la llengua catalana, en què entre d'altres pactes la FISC oganitza sessions formatives sobre el joc Scrabble destinades al personal del Consorci que hagi de conduir activitats educatives que estimulin i afavoreixin l'ús de la llengua catalana a través d'aquest joc de taula. A més assessora els CNL en l'organització d'aquestes activitats.

El fet d'usar estratègies lúdiques en l'aprenentatge d'una llengua és un vehicle molt adient per a la fixació dels coneixements. Pel que fa a la llengua catalana s'usen per ampliar el lèxic, per consolidar les estructures morfosintàctiques i la correcta ortografia dels mots.

El joc és un recurs motivador, mentre juga, l'aprenent posa la mirada en la comunicació i no en la forma lingüística, de manera que la pràctica esdevé una eina per a l'adquisició lingüística, per a l'aprenentatge inconscient. La pràctica ajuda a consolidar l'ús.

Com exemple de les accions que els diversos Centres de Normalització duen a terme destaquem el Concurs de Scrabble de l'Hospitalet on participen parelles de procedències diverses: alumnat dels cursos de català, participants del Voluntariat per la llengua, membres d'entitats, etc. La FISC es l'encarregada de controlar de la mecànica del concurs i els membres del Club de Scrabble de l'Hospitalet fan de jutges. El CNL de l'Hospitalet s'encarrega de la resta d'aspectes organitzatius.

Tenint en compte l'espai que estan ocupant les noves tecnologies i Internet en el nostre món, el lleure no podia quedar-ne al marge , per això el Servei Local de Molins de Rei (CNL de Ca n'Ametller) van voler aprofitar la iniciativa d'adaptar al català el joc Apalabrados per organitzar el campionat Aparaulats conjuntament  amb les entitats locals Mots i Més i el Club d'Scrabble. Es tractava d'una competició mitjançant el telèfon mòbil que va enfrontar diverses persones distribuïdes en  grups, en dues fases diferents. La primera fase de classificació també va servir per distribuir els jugadors entre el "grup dels mestres" i el "grup dels aspirants", els quals van començar un sistema d'eliminatòries a tres partides, el millor de les quals passava a l'etapa següent: vuitens de final, quarts de final, semifinal i gran final. Posteriorment es va organitzar una trobada festiva no virtual per a tots els participants per poder jugar a l'Scrabble mentre es feia una partida d'exhibició.

D'altres Centres de Normalització Lingüística han dut a terme activitats similars: el CNL El Prat de Llobregat, CNL de Terrassa i Rubí, CNL del Maresme, CNL de Sabadell, CNL L'Heura, CNL Vallès Occidental 3, etc.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística