Consorci per a la Normalització Lingüística

A l’abril, cada paraula val per mil - Notícies del CPNL

Activitats properes

A l’abril, cada paraula val per mil

paraulesA l’abril cada paraula val per mil és una activitat que l’any 2013 va iniciar el Centre de Normalització Lingüística d’Osona, amb l’objectiu de fer visible la llengua al carrer, és a dir, posar la llengua a l’aparador de les botigues. Aquest objectiu s’aconsegueix mitjançant l’edició d’uns cartells que expliquen de manera clara i abreujada algun aspecte interessant de la llengua. Cal tenir en compte que la col·laboració de l’Administració local, biblioteques, escoles i , especialment, les associacions de comerciants i comerços ha estat fonamental per poder executar aquest projecte.

A la primera edició, s’ampliava l’etimologia de les paraules d’acord amb el Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana de Joan Coromines. A l’edició del 2014, s’explicarà l’origen de les frases fetes, sempre que es pugui, i també hi haurà la versió en altres llengües. A més, es fan propostes didàctiques per a les escoles que vulguin aprofitar aquest recurs lingüístic.

Durant el mateix període, els CNL del Prat de Llobregat i el CNL de Badalona i Sant Adrià també van portar a cap aquest projecte amb algunes variacions. D’altra banda, atès l’èxit de l’activitat, el CNL de Girona va adaptar-la al seu territori i al món comercial amb el nom de Paraules viatgeres, per això es van fer cartells amb l’etimologia de paraules de l’àmbit del comerç. A partir de la informació dels cartells es va fer un concurs obert a la població en general. Aquesta campanya es va difondre durant l’època de Nadal i en fires comercials i d’entitats. També el CNL de Lleida, a través del Servei Comarcal de l’Urgell, va promoure aquesta campanya lingüística a la Festa de la diversitat: Malacatum d’Agramunt, durant el mes de juny, on uns quants comerços van exhibir uns cartells amb l’origen d’una paraula catalana i, a més, es va idear una gimcana amb l’objectiu de fer participar la població en una activitat lingüística amb un caràcter lúdic. Tenint en compte que totes han estat unes activitats molt reeixides enguany també es duran a terme a cadascun d’aquest territoris.

En definitiva, aquestes activitats posen en relació la cultura catalana amb les altres cultures amb les quals convivim, amb la diversitat lingüística que dóna origen també al català.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística