No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Especial empresa

Març de 2019

45 Març de 2019 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Presentació

Pujar

Presentació

Encetem el trimestre amb un nou butlletí del CNL de Girona, aquesta vegada dedicat sobretot al món laboral i empresarial, parant atenció, entre altres actuacions, al projecte que s'està desenvolupant a la Garrotxa des de fa un parell d'anys d'Empreses Lingüísticament Responsables. Per il·lustrar-ho, entrevistem la cap del Departament de Comunicació de La Fageda, empresa adherida al projecte. També trobareu l'entrevista a la responsable de Formació de la Fundació Ramon Noguera, on vam impartir unes sessions de formació per treballar la documentació més habitual de l'empresa. Pel que fa al programa Voluntariat per la llengua, destaquem les entrevistes a la coordinadora pedagògica de l'Escola d'Hostaleria i Turisme i a la responsable de Cooperació i Voluntariat de la UdG, àrea a les activitats de la qual, des del 2014, el VxL es va afegir a les seves activitats. Veureu que aquest butlletí és molt extens i hi trobareu des del resum de  les activitats del 2018 dedicades a l'Any Fabra, fins a les commemoracions dels aniversaris de l'Oficina de Català de Blanes i del Servei Comarcal de Català del Gironès.

Esperem també que trobeu útils les eines i recursos lingüístics que s'hi presenten i, sobretot, que us aporti informació nova i interessant.

Albert Piñeira i Brosel
President del Consell de Centre
Centre de Normalització Lingüística de Girona

Àmbit empresarial

Pujar

Empreses responsables amb la llengua del territori a la Garrotxa

Des del 2017, el SC d'Olot-la Garrotxa desenvolupa el projecte d'Empreses Lingüísticament Responsables per promoure l'ús correcte de la llengua com a marca de qualitat de servei

La Responsabilitat Social Empresarial (RSE) dibuixa un model d'empresa compromesa amb el territori i que incorpora els valors mediambientals, socials i també lingüístics i culturals com a marca de millora contínua. És per això que les empreses que s'adhereixen a aquest projecte es comprometen a aplicar un estil de gestió lingüística en la seva activitat empresarial.

Aquest projecte té quatre fases, en cadascuna de les quals es demanen compromisos específics relacionats amb la gestió lingüística. Al final de la fase hi ha una auditoria per certificar si el compromís s'ha acomplert.

Ens aquest vídeo podreu veure què significa una gestió integral de la responsabilitat social empresarial.

 

 

Més informació

Entrevistem Esther Carreras, de la Fundació La Fageda, empresa adherida al projecte ELR

Com vau conèixer el projecte d'ELR?

Mitjançant el Servei de Català d'Olot-la Garrotxa.

Per què us va interessar participar-hi?

Perquè sens dubte implica una millora qualitativa important en la nostra comunicació tant interna com externa, i per tant, en benefici nostre i per extensió dels nostres seguidors.

Més informació

Formació especialitzada a la Fundació Ramon Noguera

Cursos d'especialitat per a empreses

La Fundació Ramon Noguera de Girona organitza, a través del CNL de Girona, sessions de documentació administrativa per millorar la comunicació empresarial.

En el marc de l'oferta formativa especialitzada per a empreses, el CNL de Girona va impartir des de l'octubre de 2017 fins a l'abril de 2018 un seguit de sessions formatives sobre documentació administrativa al personal de la Fundació Ramon Noguera, organització integrada per quatre entitats d'iniciativa social sense ànim de lucre que té com a finalitat la creació i gestió de serveis adreçats a persones amb discapacitat intel·lectual i a infants amb trastorns en el seu desenvolupament.

Més informació

Entrevistem Sandra Mustera, responsable de formació de la Fundació Ramon Noguera

Què us porta a plantejar-vos de fer formació en llengua?

Des del Departament de Recursos Humans ens vam plantejar fer aquesta formació per tal de poder millorar la qualitat de les comunicacions escrites del Grup Fundació Ramon Noguera.

Per què decidiu que el CPNL sigui qui faci la formació?

Vam pensar en el Consorci per a la Normalització Lingüística ja que és l'entitat que tenim com a referent de la llengua catalana.

Més informació

Una experiència de Voluntariat per la llengua amb persones amb diversitat funcional

El Voluntariat per la llengua vol arribar a sectors de la població que sovint queden fora dels circuits habituals. Per mitjà de la llengua i la comunicació, persones amb diversitat funcional formen part d'una parella lingüística per potenciar les capacitats i habilitats de les persones que hi participen. 

FUNDACIÓ RAMON NOGUERA

Una de les fundacions amb les quals col·labora el VxL és la Fundació Ramon Noguera. Des de fa tres anys, usuaris que la Fundació té al seu centre de Llagostera participen en un grup de conversa, que ja s'ha convertit en una família. Amb l'ajuda de la Carme, la voluntària, han creat una revista i parlen d'aquells temes que més interessen els aprenents.

Una experiència de Voluntariat per la llengua amb una empresa d'inserció laboral

El Consorci per a la Normalització Lingüística, a través del programa Voluntariat per la llengua, vetlla per incorporar aspectes lingüístics en la responsabilitat social de les empreses i les administracions. La llengua esdevé un tret diferenciador, crea complicitats i aporta nous valors.

ECOSOL

Fomentar el català en l'àmbit de l'empresa és un dels objectius del Consorci per a la Normalització Lingüística. El Voluntariat per la llengua col·labora a la ciutat de Girona amb ECOSOL, empresa d'inserció laboral de Càritas. La relació es remunta a l'any 2013, quan es va començar amb la creació de parelles lingüístiques en el taller de muntatge de bicicletes que té l'empresa.  Amb els anys, la col·laboració ha crescut amb els grups de conversa que es fan amb personal de la neteja. Aconseguir un bon nivell de conversa en català és un dels objectius de les persones que hi participen i així poder millorar l'ús del català en l'àmbit laboral. Mireu l'entrevista amb Dolors Puigdevall, directora de Càritas Girona.

 

Una experiència de Voluntariat per la llengua en un centre geriàtric

MARIA GAY

Fomentar l'ús del català en l'entorn laboral és bàsic, i en segons quins sectors encara més. El sector de la geriatria és un dels que té un percentatge més baix d'ús del català entre el seu personal i, per això, el centre geriàtric Maria Gay, de Girona, participa des de l'any 2011 en el Voluntariat per la llengua. El director del centre, Jordi Pujiula, ens explica quins són els motius que els van dur a participar en el programa i quin n'és el resultat.

Relacions institucionals: Servei d'Ocupació de Catalunya

Programa Aprèn.cat 

El CNL de Girona col·labora amb el Servei Català d'Ocupació (SOC) en l'organització del programa Aprèn.cat, des de l'any 2012, de cursos de llengua catalana per a persones en situació d'atur i inscrites al SOC amb l'objectiu d'ajudar-les a millorar l'ocupabilitat.  Durant el 2018 es van organitzar 12 cursos i es van fer 157 inscripcions.  

Relacions institucionals: programa de reincorporació al treball (PRT)

El Consorci per a la Normalització Lingüística col·labora amb la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) en l'organització d'accions formatives en competències lingüístiques del programa de reincorporació al treball (PRT) des de l'any 2015, amb l'objectiu d'oferir a persones estrangeres immigrades en situació d'irregularitat sobrevinguda, reagrupades i sol·licitants d'asil,  formació per poder-se reincorporar en el mercat de treball, eines perquè adquireixin autonomia personal i promoure la seva integració en la dinàmica local. 

Més informació

Relacions institucionals: Administració local

EL CNL de Girona és l'organisme encarregat d'administrar i avaluar les proves de coneixement de català en els processos de selecció de personal de les administracions locals.

El Consorci per a la Normalització Lingüística és l'òrgan competent en matèria de política lingüística a les administracions locals i, per tant, l'encarregat d'acreditar els coneixements de català de les persones que es presenten a processos de selecció de personal.

Més informació

Relacions institucionals: estudis de grau

Les escoles, instituts de secundària, professionals i les universitats són centres que acullen alumnes nouvinguts i les seves famílies. La llengua és un dels factors clau en la seva integració. Per això, el Voluntariat per la llengua arriba als centres educatius per formar parelles lingüístiques.

UNIVERSITAT DE GIRONA

El programa Voluntariat per la llengua el 2014 es va afegir a les activitats solidàries que l'Àrea de Voluntariat de la Unitat de Compromís Social ofereix com a crèdits amb reconeixement acadèmic en els estudis de grau. Des d'aleshores, 70 estudiants de diferents graus, com a voluntaris, han dedicat una hora a la setmana a conversar en català amb una persona que l'està aprenent.

Aquesta col·laboració es gestiona des del Centre de Normalització Lingüística de Girona i sorgeix de la voluntat que la Universitat de Girona té d'intensificar les relacions entre el món universitari i les entitats de diferents àmbits. 

Parlem amb Gemma Ros, responsable de Cooperació i Voluntariat de la UdG.

Més informació

Relacions institucionals: cicles formatius

ESCOLA D'HOSTALERIA

Des de fa un any l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona i el Voluntariat per la llengua col·laboren perquè els alumnes de l'escola que volen millorar el català oral puguin fer-ho amb un voluntari. El curs passat es van crear dos grups de conversa per tal que els estudiants poguessin millorar la seva fluïdesa i les capacitats per treballar de cara al públic. Entrevistem Imma Julià, coordinadora pedagògica de l'Escola d'Hostaleria i Turisme.

 

Més informació

Relacions institucionals: Administració de justícia

El Voluntariat per la llengua és present en diverses dependències del Departament de Justícia. L'objectiu és fomentar l'ús del català en un dels àmbits en què el percentatge d'ús de la llengua és més baix. Així, es formen parelles lingüístiques en centres penitenciaris, centres juvenils i jutjats.

CENTRE PENITENCIARI PUIG DE LES BASSES

El Voluntariat per la llengua és present, des del 2008, a la comunitat penitenciària de Figueres, avui, Centre Penitenciari Puig de les Basses. Voluntaris i aprenents es troben des de fa deu anys dins del centre penitenciari i dediquen una hora setmanal a la conversa en llengua catalana. D'aquesta manera es contribueix al procés d'integració social dels aprenents promovent el català com a llengua d'acollida. Gairebé 200 aprenents han participat en el Voluntariat per la llengua durant aquests anys.

Assumpció Estarriol, voluntària al Centre Penitenciari des de la primera edició, descriu molt bé la seva experiència en un bonic poema. Llegiu-lo!

Més informació

Recursos per a professionals

Pujar

La xarxa és plena de recursos de tota mena útils per a empreses i professionals

Els lingüístics no en són una excepció. Alguns són molt coneguts i utilitzats per un gran nombre d'usuaris. N'hi ha d'altres, però, que tot i ser molt interessants no són tan populars i, per tant, menys usats. N'hem triat alguns que poden ajudar en el dia a dia de l'empresa. 

Optimot empresa: una selecció de continguts interessants per al món de l'empresa i el comerç que es poden trobar al cercador de l'Optimot.

Softcatalà: Softcatalà és una associació sense ànim de lucre registrada el 1998, l'objectiu bàsic de la qual és fomentar l'ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies.

Llenguatest: el Codi de consum de Catalunya reconeix drets específics en matèria de llengua als consumidors i usuaris i, per garantir-ne l'exercici, estableix obligacions per a les empreses que presten serveis o ofereixen béns a Catalunya. Utilitza l'eina Llenguatest per comprovar en pocs segons si la teva empresa està al dia.

Fundació.cat: la Fundació puntCAT és una entitat privada, sense ànim de lucre ni filiació política, titular del domini d'Internet .cat, que ofereix la creació d'una pàgina web gratuïta a comerços i professionals liberals a canvi d'adquirir el domini .cat.

Escurçador català: la Fundació puntCAT, juntament amb dinahosting, han creat l'escurçador d'enllaços ja.cat. Aquest escurçador en català és una eina útil i gratuïta per retallar i personalitzar enllaços (URLs).

Fem memòria

Pujar

Celebració de l'Any Pompeu Fabra

Amb motiu del 150è aniversari del naixement del mestre i dels 100 anys de la Gramàtica catalana, la Generalitat de Catalunya va decidir dedicar aquest 2018 al gramàtic. El CNL de Girona s'hi ha sumat amb una bona quantitat d'activitats diverses.

 

Més informació

Commemoracions

Aquest any 2019, el CPNL celebrarà el seu 30è aniversari. Queda ja lluny aquell setembre de 1989 en què el Consorci va iniciar la seva activitat fruit de la voluntat de la Generalitat de Catalunya i de nombrosos ens locals de fer créixer el coneixement i l'ús de la llengua catalana. El CPNL, però, no naixia del no-res, hi havia diverses administracions que ja disposaven de serveis de català, locals, comarcals o supracomarcals, la majoria dels quals es van integrar en el nou ens.

Durant els anys següents a la creació del Consorci es van anar obrint nous serveis, locals i comarcals, que s'hi van anar integrant fins a definir la configuració actual, amb 22 CNL i 133 oficines i serveis.

En aquest marc, durant l'any 2018, dos serveis del CNL de Girona (SCC del Gironès i OC de Blanes) han celebrat els seus 25 i 30 anys respectivament. El 2017, l'OC de Palafrugell també havia celebrat els seu 25è aniversari. 

Més informació

Mostra de cartells d'activitats

Premsa: últimes notícies publicades

ANY 2019 (selecció de notícies publicades als mitjans relacionades amb l'activitat del CNL de Girona)

MARÇ

Girona, amb la poesia (Ara comarques gironines. La proposta, 21/03/2019)

El Gran Dictat Popular de Sant Jordi arriba a la 5a edició (El Garrotxí, 21/03/2019)

La Bisbal tornarà a celebrar el Dia Mundial de la Poesia amb l'itinerari Cafè amb vers (web municipal, 20/03/2019)

Trenta empreses garrotxines, reconegudes pel seu compromís amb la sostenibilitat (Garrotxa Digital.cat, 20/03/2019)

Obertes les inscripcions per als cursos de català de primavera al Consorci per a la Normalització Lingüística (Vila de Roses, 11/03/2019)

El Cinema Infantil en Català (CINC) torna aquest mes de març als Cinemes Roses (Guia de Roses. 08/03/2019)

Més informació

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Destaquem

Respon.cat Emmarcat Català i empresa

Contacte

Centre de Normalització Lingüística de Girona

C/ Ciutadans, 18
17004 Girona
972 22 06 63
cnlgi@cpnl.cat
www.cpnl.cat/girona 

 

Llicència de Creative Commons 2019 Consorci per a la Normalització Lingüística