No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Butlletí del CNL de Girona

Maig de 2018

44 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Presentació

Pujar

Us presentem un nou butlletí del CNL de Girona, que us informarà de les múltiples activitats dels serveis i oficines del Centre de Normalització Lingüística de Girona. Aquest curs ha estat difícil, ja ho sabeu, però gràcies a l'esforç de tot l'equip i de totes les institucions, haurem pogut acabar el curs amb excel·lència.

Us recomano que us el llegiu amb deteniment i hi descobrireu el munt d'accions que s'ofereixen des del Centre de Normalització a bona part del territori gironí i que contribueixen a l'extensió de la llengua catalana i a la cohesió social.

 

Albert Piñeira

President del Consell de Centre
Centre de Normalització Lingüística de Girona

Cursos de català per a adults

Pujar

El Centre de Normalització Lingüística de Girona dona l'oportunitat d'aprendre català a les persones que volen parlar en català amb fluïdesa i a les que volen, a més, escriure'l adequadament. També ofereix cursos de perfeccionament a les persones que l'han d'utilitzar de manera excel·lent i cursos especialitzats que tracten aspectes concrets de la llengua.

Més informació

Un primer assaig del curs Novetats i canvis de la gramàtica i l’ortografia de l’IEC

Durant els mesos de febrer i març de 2018, el personal administratiu del CNL de Girona es va formar sobre les novetats i els canvis de la Gramàtica i l'Ortografia de l'IEC. L'objectiu del curs era donar a conèixer les característiques principals de la GIEC i facilitar eines per saber interpretar-la.  La formació, de 10 h de durada, va anar a càrrec de M. Salut Coll, responsable del SCC del Gironès.

Voluntariat per la llengua

Pujar

Una mica d'història

Amb l'objectiu de trobar un entorn real de conversa distesa, el Voluntariat per la llengua (VxL) va néixer l'any 2003 a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Poc a poc el programa es va anar estenent per tot Catalunya i, fins a data d'avui, s'han creat gairebé 110.000 parelles lingüístiques.

Més informació

Més enllà de les converses

Per parlar una llengua, s'ha de practicar. S'han de tenir ocasions per parlar-la. Amb les activitats que es programen des del Voluntariat per la llengua creem situacions noves on parlar en català esdevé natural i l'aprenent parla per practicar la llengua i perquè té coses a dir. Veureu que són ben variades les activitats en les quals participen les parelles: entrevistes a la ràdio, xerrades sobre la Petjada catalana al món, excursions a peu, jocs de taula (la botifarra), lectures de poemes en bars i llibreries i tastets de vins i xocolates al so de la poesia. No se n'estan de res!

Més informació

Exposició a Lloret

«A Lloret, sumem en català amb el Voluntariat per la llengua» és una exposició fotogràfica que ens endinsa al programa del Voluntariat per la llengua a partir de les impressions d'algunes parelles lingüístiques de Lloret de Mar. Pren com a model l'exposició "A dues veus", elaborada pel CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, que des del 2016 s'ha pogut veure a Palamós, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Girona i Olot.

 

Més informació

Campanya de la V a Girona

Campanya de la V a Girona

Les xarxes socials són una via molt potent per arribar a possibles voluntaris i aprenents. I a les xarxes, la imatge és primordial. Partint d'aquesta base, el Voluntariat per la llengua de Girona ha engegat aquest curs una iniciativa per tal de promocionar el programa a la ciutat: una sèrie de fotografies en diversos racons de la ciutat protagonitzades per personatges gironins rellevants. L'element comú és que tots els protagonistes fan el símbol de la V (de Voluntariat) amb els dits.

Les fotografies es van publicant a les xarxes al llarg d'aquest curs per fer crides per captar voluntaris i aprenents. Persones de molts àmbits han volgut col·laborar amb la iniciativa, que també s'ha dut a terme a Palafrugell. Per veure-les fes un clic aquí

El VxL en imatges

Les imatges són un reflex de la diversitat del Voluntariat per la llengua. Diversitat d'activitats que duen a terme les parelles lingüístiques; diversitat d'àmbits des dels quals es col·labora; diversitat de llocs on es troben.

 

Més informació

David Vila connecta amb el VxL

David Vila connecta amb el VxL

David Vila i Ros (Sabadell, 1977) és dinamitzador lingüístic, escriptor i rapsode. Des del 2015  ha participat en alguns actes de presentació de parelles lingüístiques en poblacions com la Bisbal, Lloret, Blanes i Roses, sempre seduint el públic amb arguments i eines per estendre l'ús social del català. Arran d'aquesta vinculació al Voluntariat per la llengua i al CNL de Girona, ens ha dedicat un article per al butlletí que podreu llegir a continuació.

 

Més informació

Commemoracions

Pujar

Les commemoracions serveixen per recuperar i divulgar la memòria de persones i esdeveniments històrics, artístics, científics o culturals més rellevants del nostre país.

Aquest any 2018 tenim la sort de poder ressaltar l'any dedicat als Bertrana i l'any Pompeu Fabra, el Mestre. En el proper Butlletí completarem les activitats de l'Any Fabra i comentarem també l'any del poeta figuerenc Fages de Climent i de l'escriptor Manuel de Pedrolo.

 

L’Any Fabra a Girona tot just comença

Aquest 2018 serà un any molt fabrià. I és que Pompeu Fabra va néixer ara fa 150 anys; però, a més, fa just 100 anys que es va publicar la seva Gramàtica catalana, és a dir, l'obra que ha estat vigent durant gairebé un segle com a gramàtica normativa de la llengua catalana. Per tant, hi ha molts motius de celebració tant per als qui treballen en l'àmbit de la llengua -lingüistes, assessors o professors-, com per als qui l'aprenen als cursos de català.

 

Més informació

Els Bertrana no s’acaben

El 23 de març l'Institut d'Estudis Catalans va acollir el Simposi Internacional Prudenci i Aurora Bertrana, que va tancar oficialment l'agenda de les activitats que durant el 2017 i part del 2018 han commemorat el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i Compte (Tordera, 1867 - Barcelona, 1941) i la seva filla Aurora Bertrana i Salazar (Girona, 1892 - Berga, 1974).

Més informació

Què saps fer?

Pujar

Corredors de muntanya i artistes, entre els alumnes i voluntaris del CNL

Alumnes dels cursos de català i parelles lingüístiques del CNL de Girona són una autèntica capsa de sorpreses. Combinen les ganes d'aprendre català amb aficions ben diverses. Voleu saber quines? 

 

Més informació

Premsa

Pujar

Últimes notícies publicades

Any 2018 (selecció de notícies publicades als mitjans relacionades amb l'activitat del CNL de Girona)

La directora general de Política Lingüística assisteix a una reunió de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines (Web de la Generalitat de Catalunya, 14.03.2018)

Article sobre l'Any Fabra (Can Bech, núm. 59, Palafrugell)

Coneixes els canvis de la nova gramàtica del català? (Consell Comarcal del Gironès, 11.04.2018)

Torna per Sant Jordi el Gran Dictat a Olot (El Garrotxí, 13.04.2018)

Les fires i activitats de Sant Jordi (Diari de Girona, 18.04.2018)

Per Sant Jordi, una nova edició de Poemes del món (Cassà digital, 18.04.2018)

El Gran Dictat Popular de la Garrotxa torna a la capital per Sant Jordi (Nació Garrotxa, 19.04.2018)

La venda de llibres arrossega tota mena d'activitats culturals (Diari Ara, 19.04.2018)

Una Diada de Sant Jordi a Roses no seria el mateix sense la participació de l'Oficina de Català (Vila de Roses 19.04.2018)

Poemes del món a Cassà de la Selva (Consell Comarcal del Gironès, 19.04.2018)

Olot tornarà a posar a prova l'ortografia dels seus ciutadans (Ràdio Olot, 20.04.2018)

L'Oficina de Català també s'afegeix a la celebració de Sant Jordi (Empordà TV, 23.04.2018)

Activitats Any Pompeu Fabra: La meva paraula preferida (Biblioteca de Banyoles, 23.04.2018)

Sant Jordi 2018 a l'Oficina de Català de Roses (Guia de Roses, 24.04.2018)

Cloenda de la tercera edició de Al Gironès llegim!, amb un concert gratuït d'en Josep Tero a Cassà de la Selva (Girona Notícies, 24.04.2018)

Poemes del món tanca la Diada de Sant Jordi a Cassà de la Selva (Cassà digital, 25.04.2018)

Les biblioteques de Banyoles i Porqueres celebren la Diada de Sant Jordi amb parades al carrer i diverses activitats (Blog d'Educació de l'Ajuntament de Banyoles, 26.04.2018)

Política Lingüística organitza un macrocicle de conferències sobre Pompeu Fabra (Vilaweb, 01.05.2018)

Caminada i visita al Museu de la Terrissa de Quart (Notícies del CPNL, 07.05.2018)

Programa de ràdio sobre l'Any Fabra (Ràdio Palafrugell)

Palafrugell commemora l'any dedicat a Pompeu Fabra amb una conferència de Jordi Ginebra (Institut Comunicació Palafrugell, 08.05.2018)

 

En el proper butlletí parlarem de...

Pujar

30 anys d'Oficina de Català a Blanes

L'Ajuntament de Blanes va començar a organitzar cursos de català per a adults l'any 1984 i el juny de 1987 va crear el Servei de Català, en conveni amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L'any 1991 aquest Servei va entrar a formar part de la xarxa d'oficines i serveis de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), al Centre de Normalització Lingüística de Girona, amb el nom d'Oficina de Català.

D'això ja en fa 30 anys, i per celebrar-ho el mes de març vam fer una exposició. I aprofitant que aquest any es compleixen també els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, l'acte inaugural va consistir en una conversa entre Ester Franquesa, presidenta del CPNL, i Jordi Ginebra, comissari de l'Any Pompeu Fabra, sobre el llegat de l'il·lustre gramàtic i sobre l'evolució del procés de normalització lingüística a Catalunya.

 

Més informació

La Fundació Ramon Noguera ofereix als seus treballadors sessions de documentació administrativa per millorar la comunicació empresarial

Des de l'octubre de 2017 fins a l'abril de 2018 el CNL de Girona vam impartir un seguit de sessions formatives sobre documentació administrativa al personal de la Fundació Ramon Noguera, organització integrada per quatre entitats d'iniciativa social sense ànim de lucre que té com a finalitat la creació i gestió de serveis adreçats a persones amb discapacitat intel·lectual i a infants amb trastorns en el seu desenvolupament.

 

Més informació

El projecte Empreses lingüísticament responsables

El 2016 el Servei de Català d'Olot-la Garrotxa, en col·laboració amb organismes de la ciutat que ja treballaven la RSE (Consell Comarcal, Turisme Garrotxa, Adrinoc-Garrotxa Líder i Institut de Promoció Econòmica), va gestar el projecte ELR (empreses lingüísticament responsables) per incloure la responsabilitat lingüística dins la gestió de la responsabilitat social empresarial. 

 

Més informació

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Destaquem

Cursos de català Sigues VxL Parla.cat

Centre de Normalització Lingüística de Girona

C/ Ciutadans, 18.
17004 Girona
972 22 06 63
cnlgi@cpnl.cat
www.cpnl.cat/girona 

Llicència de Creative Commons 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística